Run-Archery

Run-Archery is een combinatie van boogschieten en (cross-country) hardlopen; overgewaaid vanuit Oost-Europa als zomervariant op de biathlon. Er wordt per heat 4x een rondje van een kleine 1.000 meter hardgelopen en op het centrale schietpunt worden na elk rondje drie pijlen op een blazoen geschoten, elke misser kost een strafrondje van ongeveer 100 meter. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er meerdere voorronde heats. De winnaars van de heats en de tijdsnelsten per categorie gaan door naar de finale.
Er zijn aparte categorieën voor de jeugd met kortere loop- en schietafstanden.

Run-Archery is leuk voor boogschutters omdat het goed is voor de conditie en omdat je met raak schieten kunt winnen van goede hardlopers die meestal matig tot slecht schieten. Het is ook is leuk voor hardlopers, tri- en survival atleten omdat het boogschieten een uitdagende extra dimensie geeft aan het hardlopen.

Hardlopen is de eenvoudigste (en voordeligste) methode om jonge mensen fitter te maken maar, het is ook de methode die het snelst tot verveling leidt. De toevoeging van handboogschieten geeft een uitdagende, extra en spectaculaire dimensie aan het hardlopen.
Handboogschieten stimuleert ook de mentale weerbaarheid van jonge mensen. Er is immers rust, concentratie en focus nodig om een pijl doelgericht en met succes te schieten.

De combinatie van rennen en schieten bevordert zowel de fysieke als ook de mentale conditie.

The Archery Club, in samenwerking met The Archery Company, helpt en begeleid scholen en buurtsportcoaches een verantwoord Run-Archery programma op te stellen en uit te voeren. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een individueel programma voor één school tot het organiseren van een Run-Archery competitie tussen meerdere scholen.

Voor meer informatie contacteer ons via: runarchery@thearcherycompany.nl

Enkele sfeerimpressies en een filmpje…

RA2RA1

NK Runarchery 2015 in Zoetermeer

 Alle beeldmateriaal komt van de Nederlandse Handboogbond